mai 26, 2018

Muzeul Bălțile Siretului

baltile-siretuluiMuzeul Bălțile Siretului a fost înființat la Grupul Școlar Industrial Bucecea de către profesorii Vasile Afedoaie și Rodica Afedoaie..

Doi profesori de la Grupul Şcolar Bucecea au adunat timp de o viaţă specii de plante şi animale pe care le-au expus într-un muzeu şi o seră amenajate în spatele unităţii şcolare.

Rodica şi Vasile Afedoaie predau biologia în micul oraş de ani de zile. În urmă cu 30 de ani, mai exact în 1974, cei doi au pus bazele unui mic muzeu, construit în urma demolării unei clădiri vechi care aparţinea şcolii. Într-o sală imensă, familia Afedoaie a îngrămădit pe rafturi special amenajate păsări şi animale împăiate, dar şi vase conţinând îmbălsămate alte vietăţi, în diferite grade de dezvoltare, de la embrion până la exemplar adult.

Muzeul numără peste 600 de exponate, dintre care 135 de specii de păsări şi peste 500 de alte vietăţi. Alături, într-o altă clădire, ridicată ceva mai târziu, în anul 1977, sunt expuse peste 300 de plante, unele dintre acestea constituind rarităţi pentru aceste meleaguri. „Am înfiinţat aceste spaţii acum mai bine de 30 de ani şi am expus tot ce am reuşit să adunăm mai frumos în tot acest timp. Avem exemplare de animale din fauna locală, dar şi un homar, o langustă, de asemenea, foarte greu de conservat ouă şi un embrion de şarpe. În seră sunt specii obişnuite, dar ne mândrim şi cu specii rare, precum orhideele, un ficus lirat, agavii, care înfloresc o dată la 70 de ani, aici, în condiţii de seră, o dată la 80 de ani.

Dacă muzeul se menţine în condiţii cât de cât bune, nu putem spune acelaşi lucru şi despre seră, unde nu există condiţiile minime necesare. Şi mă refer aici în primul rând la căldură, pentru că, pe perioada sezonului rece ar trebui să funcţioneze o centrală special numai pentru a încălzi sera, ori acest lucru nu se poate şi plantele au de suferit”, a precizat Vasile Afedoaie.

Muzeul şi sera rămân în majoritatea timpului sub cheie, fiind vizitate doar de elevii din Bucecea şi, în mod ocazional, de vizitatori, deşi ar merita o soartă mai bună. În ceea ce priveşte viitorul acestor spaţii, familia Afedoaie are de gând să o doneze unităţii şcolare în care au muncit o viaţă.